Follow by Email

woensdag 27 februari 2013

Mens sana in corpore sano


Gisteren zijn Tiuri en ik bij een osteopaat geweest. Wat dat te maken heeft met zijn traject? Eigenlijk heel simpel: ook z’n lichaam moet gezond zijn om goed te kunnen functioneren.

Tiuri heeft als baby KISS-syndroom gehad. Simpel gezegd: dan zit er iets niet goed in je nekgewrichten en nekspieren. Nu is Tiuri kleuter en dan kan KISS nog steeds doorwerken als KIDD. Een heel rijtje symptomen zou daarop kunnen duiden, waaronder rusteloosheid, slechte concentratie, moeite met evenwicht en motoriek. Voor het hele achtergrondverhaal: http://www.kisskids.nl.

Zo’n osteopaat is natuurlijk spannend. Tiuri was zó onrustig, dat hij niet eens op z’n stoel kon blijven zitten. Hij stuiterde letterlijk door de behandelkamer. Conclusie: hij past helemaal in het KIDD-plaatje. Zijn bovenste nekwervel zat vast en zat scheef. Bij de geboorte heeft hij z’n sleutelbeen gebroken en aan die kant was zijn spierspanning veel hoger in zijn nek en schouder. Ook kon hij z’n hoofd niet soepel draaien naar één kant. Aan het eind van de behandeling lag hij heel relax en ontspannen languit stil op de behandeltafel. Wat een verschil was dat zeg!
Het is vast niet het enige stukje van de puzzel die Tiuri heet. Maar ik ben blij dat we bij deze meneer zijn geweest. Over twee weken moeten we contact opnemen om te bespreken hoe het gaat en of er nog meer behandelingen nodig zijn. Dus aan ‘corpore’ wordt gewerkt!

Vandaag zijn we ook bij een speltherapeute geweest. Zij is officieel Psychomotorisch Kindertherapeut (PMKT). Ze observeert een aantal keer, kijkt ook in de klas en praat met de ouders en de juf. Daarna stelt ze een behandelplan op met leerdoelen. Daarna gaat ze aan de slag met speltherapie. Dat klinkt allemaal heel goed en bruikbaar. 
Wie onhandig is, kan leren hinkelen. Wie een been mist, kan dat niet of alleen met hulpstukken. We willen daarom wel kijken of Tiuri alleen dingen moet leren, of dat er meer speelt. Met alleen PMKT komt er geen diagnose, terwijl we toch ook wel willen weten of er een naam te geven is aan wat we zien. Misschien kunnen we dit combineren met de Opvoedpoli. Wordt vervolgd dus!

En ik heb uitgevonden hoe je kunt aanmelden voor een update mailtje: bovenaan de site is een regeltje toegevoegd met 'email address' en 'submit'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten