Follow by Email

dinsdag 26 februari 2013

Stapje één


Als je het besluit neemt om op reis te gaan, begint het al met een enorm kruispunt waar het Prins Clausplein niets bij is. Laagdrempelig is het Centrum voor Jeugd en Gezin. Maar dat is alleen voor het doorverwijzen en met het CB hebben we slechte ervaringen. Dan heb je de huisarts, die kennen we goed, maar dat is ook alleen doorverwijzen.
Vervolgens heb je de officiële instanties zoals GGZ, GGD en allerlei varianten daarop. (Ah, daar had je die doorverwijzing dus voor nodig.) Daarnaast zijn er een heleboel aardige mensen die als zzp-er aan de slag zijn. Orthopedagogen, psychologen, speltherapeuten, -logen en -peuten.
Wie doet nou precies wat? We hebben wel een globaal idee van het probleem, maar wie behandelt wat? Wie is er goed in z'n vak? Met wie hebben we als persoon een 'klik' zodat we vertrouwen hebben in de route? Welke instantie heeft wachtlijsten en waarom en hoe lang zijn die? Wat betaalt de verzekering eigenlijk?
Als dáár nou eens een logisch overzicht van was! Met alle logen en peuten en instanties, inclusief instapeisen, tarieven, route, planning en eindpunt. Dan heb je het gevoel dat je eenvoudig zelf de beste keus kunt maken. We hebben google geraadpleegd en bij vrienden en familie gevraagd naar ervaringen. En nu maar hopen dat we in één keer het goede paadje kiezen...

Vanmorgen hebben Tiuri en ik de eerste stap gezet. Om 8.00 zaten we samen al bij onze huisarts. Tiuri vond daar een prachtig leesboek van Donald Duck, wat hij hardop zat voor te lezen in de spreekkamer. Ik heb hem dus maar aan een kleiner tafeltje laten zitten, waar hij het grootste deel van de tijd lekker stil zat te lezen. Altijd ingewikkeld: een gesprek over een kind wat er zelf bijzit, maar volgens mij zat hij vooral in Duckstad!
Ik heb rustig uitgelegd wat de dingen zijn waar we tegenaan lopen. Het was een fijn gesprek, waarbij ik het gevoel kreeg dat ze ons heel goed begreep. We krijgen nu dus een verwijsbrief mee voor de Opvoedpoli. Die hadden we zelf namelijk gekozen als 'mogelijke route'. Ik heb direct gebeld en we kunnen volgende week woensdag al terecht voor een intake. We hebben morgen ook een intake bij een zelfstandige speltherapeute. Dan gaan we op basis daarvan kiezen waar we echt gaan starten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten