Follow by Email

dinsdag 19 maart 2013

Moeder MariaDe laatste weken ben ik vaak aan het nadenken over ouderschap. Wanneer ben ik nou een goede moeder? Hoe kan ik het beste van mijn kinderen houden en voor ze zorgen? Soms moet ik dan aan Maria denken.

Nadat Maria hoorde dat ze een kind zou krijgen, is ze direct naar Elisabeth afgereisd. Toen ze daar aankwam, werd ze begroet als moeder van Jezus en was ze blijkbaar al zwanger. Ik denk dat die vrouwen heel veel hebben gepraat, over wonderen en zwangerschapskwaaltjes en de bevalling enzo. Maria is daar drie maanden gebleven en is na de geboorte van Johannes pas weer naar huis gegaan. Ik denk dat ze die tijd ook gebruikt heeft om zelf te wennen aan het idee dat ze moeder zou worden en hoe en van wie.

Toen ze thuiskwam, ontdekte het hele dorp haar zwangerschap. Wat zal er vreselijk geroddeld zijn! Over haar leeftijd, over wie de vader is, over haar tijd bij Elisabeth. Jozef heeft vast gedacht dat ze dáár zwanger is geworden.  Hoe heeft ze dit allemaal eigenlijk aan haar ouders verteld? Zou Zacharias haar hebben thuisgebracht en met haar familie hebben gepraat?

Misschien is Jozef wel de enige geweest die haar steunde in het halfjaar dat volgde. Hij had immers die droom gehad. (Zie je wel dat God bereid is om wonderen te doen om relaties te redden!) Zou ze daarom met hem zijn meegegaan naar Bethlehem, in plaats van thuis bij haar moeder de bevalling af te wachten? Nu werd het kind geboren in het dierenverblijf van de herberg, met alleen een volslagen vreemde vroedvrouw erbij. Niet haar vriendinnen kwamen op bezoek, maar onbekende herders. En toen moesten ze ook nog naar Egypte vluchten.

Later zie je dat ook Maria het moeilijk vindt om haar kind te begrijpen. Als ze de 12-jarige Jezus kwijt zijn, bij de bruiloft in Kana, maar ook met Pasen. Dan zegt ze niet gelijk 'O, maar hij zou weer opstaan'. 
Wel onthoudt ze alles wat gebeurt, zodat ze het na 35 jaar nóg kan vertellen tegen Lukas. Ze houdt van Jezus en ze mag gewoon Maria zijn.

Maria heeft vast allerlei dromen en verwachtingen gehad van het moederschap. Maar in de praktijk was het allemaal heel anders. Zelfs als je gekozen bent als moeder van het perfecte kindje Jezus, is het leven niet eenvoudig en mag je fouten maken of dingen niet begrijpen. 
Soms is dat een soort troost…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten