Follow by Email

dinsdag 26 maart 2013

Zelf betalen voor goede zorgVoordat we kozen voor de Opvoedpoli, hebben we uiteraard goed rond gekeken welke zorgaanbieders er allemaal zijn. In de Randstad heb je keus genoeg, zeker als je ook buiten je eigen stad kijkt.
Bij veel instellingen bleek een wachtlijst te zijn. Dan moet je eerst weken wachten op de intake. Vervolgens duurt het een tijdje voor je aan de beurt bent voor onderzoeken. Daarna kom je op de lijst voor eventuele behandelingen. Alles bij elkaar kost het vreselijk veel tijd en energie om zo’n traject af te ronden.

De Opvoedpoli werkt tot nu toe bijzonder snel. Het enige nadeel was, dat onze zorgverzekeraar geen contract had hiermee. Net als zowat alle zorgverzekeraars trouwens. Niet omdat de Opvoedpoli niet goed is of niet aan de eisen voldoet. Gewoon, omdat ze niet in zee gingen met nieuwe partijen, omdat ze vonden dat een deel van het jeugdzorgwerk door de gemeentes betaald moet worden, omdat ze het niet eens werden over budgetten en nog wat van die dingen.

Dat betekende voor ons dat we een eigen bijdrage moesten betalen voor het traject van Tiuri. Bij de meeste andere instanties hoefde dat niet. Wij vonden geld minder belangrijk dan tempo, kwaliteit en vertrouwen in de organisatie. De gevraagde bijdrage zagen we daarom als investering in ons gezin. 

Vandaag werden we gebeld door de Opvoedpoli. De eigen bijdrage vervalt vanaf nu! 

Dat is enerzijds omdat er alsnog een contract is gesloten met de zorgverzekeraars. Anderzijds is er een uitspraak van de rechtbank in Breda, dat zorgverzekeraars toch een vergoeding moeten betalen aan partijen waarmee ze geen contract hebben. De keuzevrijheid van patiënten wordt anders namelijk ingeperkt door de zorgverzekeraar. Want als je zelf de eigen bijdrage niet kunt ophoesten, ben je gedwongen om aan te kloppen bij een instantie die wél wordt vergoed, ook als je daar zelf niet voor zou kiezen of als het een slechte aanbieder is.

Marktwerking in de zorg is best leuk bedacht.  Maar het is niet de meneer van de zorgverzekering die op een wachtlijst staat, het is Tiuri. Het is niet de mevrouw van de zorgverzekering die veel energie kwijt is aan zo’n traject, dat zijn wij. Marktwerking zou volgens mij moeten betekenen dat degene die zorg afneemt, zelf bepaalt waar hij goed geholpen wordt voor een realistisch tarief. 
Geloof me, dat kunnen we prima zelf uitzoeken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten