Follow by Email

maandag 8 april 2013

Belangrijke vragenAan onze eettafel vinden regelmatig diepgravende filosofische gesprekken plaats. Vooral sinds Pasen stellen beide jongens weer vragen over sterven, geloven en de hemel.

Zo kan het gebeuren dat tussen twee hapjes Tiuri onlangs vroeg of kinderen die sterven, in de hemel ook kind blijven. Ik herinner me de tekst uit Jesaja 11, over het kind dat met de wilde dieren speelt en denk dus van wel. In de kerk had hij met Pasen ook goed geluisterd. 'Als je sterft, blijft je buitenkantje hier en je ziel wordt wakker in de hemel. Maar waarom gaan we die buitenkantjes dan begraven? En wat gebeurt er dan mee? En hoe zie je er dan uit in de hemel?' Waarop Piak aanvulde: 'En wat is je ziel?'

Piak informeerde zondag bezorgd of de duivel ook weer kon levend kon worden. Want die was toch verslagen? Dat leverde een heel gesprek op over de oorspong van de duivel als gevallen engel, of je die kunt zien en wat nou de hel is. Het verhaal over de kruisiging en opstanding heeft diepe indruk gemaakt op hem. Met zijn vriendinnetje speelde hij vervolgens ‘Doodje'.
Heus, opvoeden is verre van eenvoudig!

Vanavond bleek maar weer eens dat onze jongens ook een heel gewone peuter en kleuter zijn, ondanks dit soort ingewikkelde, diepzinnige gesprekken. Piak zocht na een valpartij troost bij zijn Wolfje-knuffel. Bovendien mocht ik echt niet vergeten om Otje voor te lezen bij het slapengaan.

En Tiuri kon niet slapen. Morgen gaat hij voor de eerste onderzoekssessie naar de Spelletjesmevrouw (lees: de Opvoedpoli). De belangrijkste vraag die hem momenteel dus bezig houdt? Of ze daar in de speelkamer ook een Wii hebben…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten