Follow by Email

zondag 27 september 2015

Lekker auti

Soms is het lastig, maar ik kan ook behoorlijk lachen om Tiuri. Autisme heeft ook absurdistische kanten. Daar moet je dan als ouder maar gewoon de humor van inzien.

We hadden een familiefeestje in Zeeland, inclusief broodmaaltijd rond 18.00. Tiuri zat rustig in een hoekje met een stapel verse strips van de bieb. Hij at in z'n hoekje lekkere dingen en alles ging goed. We begonnen aan de lange terugweg en Tiuri vroeg prompt wanneer we nou gingen avondeten. Broodmaaltijd is geen avondeten, hij had honger en kon straks niet naar bed. Honger zit namelijk tussen zijn oren, niet in zijn buik.
Eigenlijk best een mooie afsluiter van zo'n lange dag: langs de mac en thuis gezellig met zn allen nóg een keer aan tafel. Want Lavinia en Piak profiteerden mooi mee!

Nog zo'n voorbeeld: Tiuri moet een nieuwe bril. We hebben keurig al drie weken voorbereid. Eerst op donderdagavond met mama een top-drie kiezen. Dan op zaterdag met z'n allen de definitieve keus maken. Op maandag naar de oogarts voor de sterkte en dan bestellen.
Tiuri mopperde dat het allemaal overbodig was, want hij ziet prima. Gepraat, uitgelegd, toegelicht, geprogrammeerd: er moet een nieuwe bril komen en de andere wordt reservebril. Tiuri was het er uiteindelijk helemaal mee eens.
Hoor ik Tiuri woensdag tegen een vriendje zeggen: 'Ik krijg een nieuwe bril. Die is dan alvast reserve, voor als deze kapot gaat.' Huh? 'Aan deze ben ik zo gewend...'
Argument om hem zaterdag te overtuigen van de bril die wij het mooist vinden: die zit precies hetzelfde als je oude:-)

Op onze school moeten ze iedere week een psalmvers leren. Dat wordt op maandag overhoord. Tiuri weigerde de afgelopen jaren pertinent. Er werd geen woord geoefend en geen noot gezongen thuis. School was stom; einde discussie.
Dit jaar is school leuk. En opeens is het ook belangrijk om de psalm te oefenen. We hebben uitgelegd dat je drie dingen moet leren: de woorden, het ritme en de melodie. Dat laatste was totaal nieuw voor Tiuri. Hij bakt er dan ook nog niks van, na drie jaar met tegenzin meebrommen.
Vorige week ontplofte Tiuri op maandagochtend. Hij deed niks meer en ging nergens geen. Wat bleek: hij vond dat hij zijn psalmvers nog niet goed genoeg kon.
Het gebeurt zelden, maar nu heb ik stiekem verschrikkelijk gelachen om zijn ontploffing!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten